Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

FAQ - Antwoorden op veelgestelde vragen

Heb je een vraag aan Tijl Damen over zijn kindervoorstellingen of liedjes? Houd je een spreekbeurt over Tijl en wil je meer informatie? Wil je zelf als theatermaker aan de slag en ben je op zoek naar antwoorden? Op deze pagina vind je het antwoord op een heleboel vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op.

Stel een vraag

 

Als Tijl over zijn eigen apparatuur (licht en geluid) speelt is het maximaal aantal kinderen bij een voorstelling ca. 500. Soms zijn er inhoudelijke of organisatorische overwegingen om voor een kleiner aantal kinderen per voorstellingen te kiezen. Dit gaat altijd in overleg. Zeker voor jongere kinderen is het vaak prettiger om te kiezen voor een intiemere setting. Het hangt ook af van de voorstelling: sommige voorstellingen lenen zich beter voor een groot publiek, andere voorstellingen komen beter uit de verf als ze voor een kleinere groep gespeeld worden.

Een 'mini-show' is altijd voor een klein publiek: maximaal 2 klassen. Er wordt voor deze voorstellingen namelijk gebruik gemaakt van een kleine geluidsset.

Tijl Damen speelt zijn interactieve kindervoorstellingen in heel Nederland en Vlaanderen. Bij boekingen in dit gebied worden geen aparte reiskosten in rekening gebracht: een voorstelling in Limburg kost dus evenveel als een voorstelling in Friesland! Natuurlijk is het ook mogelijk om Tijl Damen te boeken voor een voorstelling in een ander land. Zo speelde hij al in Groot-Brittannië en zuid-Frankrijk. Voor voorstellingen buiten Nederland/Vlaanderen worden wél reiskosten in rekening gebracht. Informeer gerust naar de mogelijkheden!

De opbouwtijd van de meeste voorstellingen is ca. 90 minuten. Dit is inclusief uitladen. Bij het plannen van de aanvangstijd van de voorstelling is het belangrijk rekening te houden met de opbouwtijd. Indien de voorstelling een langere voorbereiding heeft, wordt dit vooraf duidelijk aangegeven.

Een 'mini-show' heeft een kortere opbouwtijd. Indien buiten gespeeld is de opbouwtijd soms slechts 15 minuten! Ook daarvoor geldt: vooraf ontvangt u informatie over de opbouwtijd van de voorstelling.

Voor voorstellingen in Nederland en Vlaanderen worden geen reiskosten in rekening gebracht. Wel zo overzichtelijk! Een voorstelling in Limburg kost dus evenveel als een voorstelling in Friesland. Voor voorstellingen in andere landen wordt een reiskostenvergoeding gevraagd.

Voorbeelden van geschikte binnenlocaties: hal, theaterzaal, gymzaal, speellokaal ( alleen voor kleinere groepen).

Als de voorstelling binnen plaatsvindt, houdt u dan rekening met de volgende zaken:
- Het benodigde speelvlak is bij voorkeur 6 meter breed, 5 meter diep en min. 2,30 meter hoog. Een kleiner speelvlak is ook mogelijk, geef altijd even aan wat de maten zijn, zodat Tijl kan aangeven of dit haalbaar is.
- Er moeten minimaal twee vrije stopcontacten zijn.
- De zaalverlichting moet uit zijn tijdens de voorstelling. Werkt de verlichting op een sensor? Zoekt u dan vooraf even uit of deze handmatig uit te schakelen is. Is dit niet mogelijk? Dan kunt de sensor afplakken.
- Indien de speellocatie ramen naar buiten heeft: de ruimte moet verschemerd zijn. Zonwering naar beneden is voldoende. Geen zonwering? Dan kunt u de ramen eventueel afplakken met doeken of vuilniszakken. Het hoeft niet aardedonker te zijn, zolang er maar geen direct zonlicht naar binnen valt. Dit in verband met het gebruik van theaterbelichting.

In het algemeen is het toegestaan om foto's en filmpjes te maken tijdens de voorstelling.
Enkele spelregels:
- Beperk zoveel mogelijk gebruik flitslicht;
- Fragmenten filmen mag, maar geen complete voorstellingen of grote delen daarvan;
- Foto's en filmfragmenten mogen gedeeld worden binnen het besloten netwerk van de organisatie ( bijv. app waarmee organisatie met ouders communiceert). Graag wel vermelden dat het om een voorstelling van Tijl Damen gaat. Fijn als u ook even deze website (www.tijldamen.com) erbij noemt.
- Foto's en filmfragmenten mogen openbaar gedeeld worden via de website van uw organisatie en/of social mediakanalen van uw organisatie, mits u @tijldamen als tag toevoegt in het begeleidende bericht en/of deze website vermeldt.
- Houd bij het online zetten van foto's en filmpjes rekening met de AVG ( algemene verordening gegevensbescherming)!

Als de weersomstandigheden het toelaten kan een voorstelling buiten plaatsvinden. Tijl speelt dan vanuit zijn theaterbus. Bij kleine voorstellingen (per klas) speelt hij in de bus via de zijdeur. Bij grotere voorstellingen plaatst hij een podium voor zijn bus en hangt er een luifel aan.
Geschikte buitenlocaties zijn bijvoorbeeld: het schoolplein, een grasveld, een leeg en afgezet parkeerterrein of een andere oppervlakte.

Afmetingen:
Voor een buitenvoorstelling voor grotere groepen is een vrij speelvlak nodig van (incl. bus) 6 x 5 x 3 m. (lxbxh).
Voor een buitenvoorstelling voor kleine groepen is een vrij speelvlak nodig van (incl. bus) 6 x 4 x 3 m. (lxlblh).
Om de bus op de speellocatie te krijgen is een doorrijbreedte nodig van minimaal 2,20 meter en een minimale doorrijhoogte van 2,90 meter.

Veiligheid:
Vanzelfsprekend dient de speellocatie veilig te zijn, zeker ook met het oog op het publiek. Als van een publieke ruimte gebruik wordt gemaakt, moet deze zorgvuldig afgezet zijn en niet direct grenzen aan een straat/weg die gebruikt wordt door verkeer.

Ondergrond:
Als de ondergrond van het speelvlak bestaat uit gras, grond, grind: controleert u dan vooraf goed hoe de staat van de ondergrond is. Kan deze het gewicht van de bus dragen zonder dat de bus wegzakt/vast komt te zitten?

Elektriciteit:
Tijl Damen neemt zelf ca. 25 meter aan verlengkabel mee. Indien het dichtstbijzijnde stroomaansluitpunt zich verder dan 25 meter van de speellocatie bevindt, zorgt u dan zelf voor een verlengkabel/haspel. Eén reguliere aansluiting (220 V.) is voldoende.

Opstelling publiek:
Het publiek wordt bij voorkeur zo frontaal mogelijk voor de bus gezet, zodat Tijl in één hoofdbeweging contact kan maken met het hele publiek.
Kinderen kunnen - al naargelang gewoonten van uw organisatie/school - op bankjes, stoelen of op de grond zitten. Als de ondergrond vochtig/klam is kunt u in dat laatste geval eventueel een zeil of kleed neerleggen. Verder is het belangrijk om de bij opstelling van het publiek rekening te houden met voldoende onderlinge afstand. Tijdens de voorstelling wordt het publiek op allerlei manieren actief betrokken, dus moeten zij makkelijk kunnen opstaan/terug zitten met voldoende bewegingsruimte.

De lengte van een voorstelling is variabel. Tijl Damen bouwt zijn voorstellingen op uit losse bouwstenen. Daardoor is het mogelijk om de lengte aan te passen. Gebruikelijke lengte is tussen de 40 en 60 minuten. Door de grote afwisseling en het interactieve karakter van de voorstellingen van Tijl is het ook voor jongere kinderen geen probleem. Er wordt namelijk geen lange aandachtsspanne vereist. Door regelmatig te worden uitgedaagd tot fysiek actief meedoen is er tussendoor prima ruimte om weer even te zitten en te luisteren.

Bij kleinschalige voorstellingen ( bijv. per klas) is 30 minuten een geschikte lengte. Bij voorstellingen op openbare evenementen speelt ook de programmering een rol.
Voorstellingen voor speciaal onderwijs zijn - i.v.m. kortere spanningsboog - vaak wat korter dan voorstellingen voor het regulier onderwijs.

Welke lengte het meest geschikt is hangt dus af van:
- de gelegenheid/ het evenement;
- de doelgroep;
- de wensen van uw organisatie;
- de soort voorstelling;
- uw budget.

Eigenlijk is ieder voorstelling op maat, want door de grote mate van interactie tijdens de voorstelling past Tijl de route door zijn voorstelling telkens aan: de volgorde, de lengte van een act of lied, het ritme van de voorstelling als geheel, de toon, het aanspreekniveau; al deze facetten vormen tezamen het gereedschap aan de hand waarvan Tijl zijn voorstelling zo goed mogelijk afstemt op het publiek.

Daarnaast zijn er bij ieder voorstelling mogelijkheden om maatwerk te leveren. Bij 'De Pensioenshow' verwerkt Tijl bijvoorbeeld vaak persoonlijke informatie over degene die met pensioen gaat. Bij de voorstelling 'Alle Dagen Feest' is er de optie om een lied tekstueel aan te passen, zodat deze gaat over bijvoorbeeld de meester- en juffendag, jubileum, laatste schooldag of andere feestelijke aanleiding.

Ten slotte is er natuurlijk ook de mogelijkheid om een hele voorstelling op maat te vragen. Tijl heeft inmiddels een repertoire van meer dan 200 liedjes en een heleboel acts opgebouwd, waarmee hij bij tal van thema's kan aansluiten. Regelmatig schrijft hij nieuw materiaal bij ( ook vaak n.a.v. een aanvraag). Een aantal voorstellingen zijn ooit ook ontstaan door een specifieke vraag van een school/organisatie.

Bent u op zoek naar een voorstelling over een specifiek onderwerp? Dan mag u altijd vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken!

Jazeker! Bij iedere voorstelling staat vermeld voor welke leeftijd deze bedoeld is. Tijl speelt regelmatig voorstellingen voor een hele school ( groep 1 t/m 8), voor een bovenbouw ( groep 5 t/m 8) of per leerjaar.
Door te spelen met het aanspreekniveau, de soort humor, inhoudelijke keuzes, door ook tijdens het spelen goed af te blijven stemmen op wat hij terugkrijgt uit het publiek, maar vooral door het uitstralen van oprecht en onverstoorbaar speelplezier weet Tijl de bovenbouw mee te nemen en hen, soms ondanks hun eigen ongemakt en barrières, met een brede grijns uit de zaal te laten vertrekken.

Ook in de recensies komt dit regelmatig terug. Een paar voorbeelden:

Alle kinderen van groep 1 t/m 8 waren wisselend geboeid of actief betrokken. Een aanrader voor elke basisschool.
KBS De Nobelaer, Oude-Tonge

Tijdens de opening van ons kindcentrum heeft Tijl 2 fantastische voorstellingen gegeven. Het lukte hem om 450 kinderen van begin tot eind muzikaal te boeien, mee te laten doen. Het enthousiasme spatte bij zowel groot als klein er vanaf. Daarnaast is Tijl zelf een prettige persoonlijkheid met kijk op kinderen en ......muziek!
Kindcentrum De Spil, Arnhem

Heel knap hoe je in staat bent, zowel de jongste als de oudste kinderen de hele voorstelling te boeien.
BS Wiekslag, Vianen

Wat een energie laat Tijl zien tijdens de voorstelling en hoe aanstekelijk werkt dat! Alle kinderen van groep 1 tot groep 8 een heel uur betrokken en actief houden is heel knap, met een voorstelling die speciaal voor ons jubileum op maat gemaakt is! Geweldige entertainer, aanrader.
BS Wilgenburg, Zwolle

In principe is het antwoord simpel: zoveel als er in één dag passen...
Tijdens de corona-periode heeft Tijl regelmatig voorstellingen per klas gespeeld. Dat was soms flink puzzelen om alle klassen binnen één schooldag aan bod te laten komen.
Het maximum haalbare bleek toen 10 voorstellingen.

Wat er in de praktijk mogelijk is hangt natuurlijk ook samen met de lengte van een schooldag, de start- en eindtijd, de lengte van de voorstelling.
Soms is het ook mogelijk ( en wenselijk) om de voorstellingen over meerdere dagen te verdelen.

Tijl Damen beschikt zelf over een licht- en geluidsinstallatie voor publiek t/m ca. 500 personen.
Hiermee kan hij zowel binnen als buiten (vanuit zijn theaterbus) spelen.
Indien hij speelt in een theaterzaal of op een festivalpodium die reeds voorzien is van licht/geluid is het mogelijk dat hij inprikt.

De kosten van een voorstelling hangen o.m. af van:
- Omvang van het publiek;
- Eén of meerdere voorstellingen in één boeking;
- Welke voorstelling;
- Ook is er onderscheid tussen schoolvoorstellingen en voorstellingen op evenementen/festivals.

Indicatie van de kosten:

- De kosten voor één voorstelling van 45 minuten op een school liggen tussen 800,- en 1000,- Euro.

- De kosten voor een speeldag met 5 voorstellingen van 30 minuten per klas liggen rond  1250,- / 1500,- Euro.

- De kosten voor 2 sets van 30 minuten op een festival liggen rond 1200,- / 1400,- Euro.

In de regel is een losse voorstelling naar verhouding duurder dan 3 voorstellingen op dezelfde locatie in één boeking. Dat is logisch, want Tijl hoeft dan immers maar één keer te verplaatsen en één keer op te bouwen.

Nee, een aanbetaling is niet nodig. Tijl factureert altijd achteraf. Dan staat vast dat de voorstelling heeft plaatsgevonden. Wel zo duidelijk!

In uitzonderlijke gevallen wordt wel een aanbetaling gevraagd. Bijvoorbeeld bij een voorstelling die veel specifieke voorbereidingen vraagt.

'Zo, lekker makkelijk verdiend met een uurtje liedjes zingen!'

Ja, voor de nietsvermoedende buitenstaande lijkt dat misschien wel zo, maar niets is minder waar!
Een artiest krijgt geld voor ongeveer 5% van zijn werkzaamheden, namelijk: als hij op het podium staat.
Uit die 5% betaald werk moet hij niet alleen zijn maandelijkse boodschappen halen, maar dit moet ook de overige 95% van zijn werk dekken.
Komt dat uit? Nee, meestal natuurlijk helemaal niet, tenzij je het minimumjeugdloon loslaat als ondergrens. ;)

In de prijs die u betaalt voor een voorstelling zitten bijvoorbeeld de volgende kosten:
Materiaal, externe diensten, onderhoud, vaste lasten:
- Reiskosten ( Tijl Damen rekent overigens geen aparte reiskosten, maar verwerkt dit als algemene kosten in zijn vraagprijs, uitgesmeerd over het hele jaar);
- Onderhoudskosten bus: APK, onderhoud, stalling, bestickering;
- Opslag decor/apparatuur;
- Technisch onderhoud website
- Onderhoud apparatuur: Tijl zorgt voor eigen licht en geluid. Dat moet regelmatig in onderhoud/reparatie/vervanging;
- Advertentieruimte/promotiekosten.
- BTW (9%)
- Premies voor verzekeringen

Tijdsinvestering:
- Reistijd: gemiddeld (heenreis+terugreis) 5 uur;
- Tijd voor opbouwen en afbreken voorstelling ( ca. 3 uur per voorstelling);
- Voorbereidingstijd voorstelling: inladen bus, prepareren apparatuur, speellijst samenstellen;
- Repetitie: oefenen van de voorstelling, instrumentbeheersing, bijschaven/bijstellen liedjes/acts/opbouw voorstelling;
- Ontwikkelen van nieuw materiaal: achter iedere voorstelling zit minimaal 1 maand werk;
- Onderhoud website ( nieuw materiaal online, nieuwsberichten, optimaliseren voor bezoekers, enz)
- Social media en mail;
- Maken van promotiemateriaal;
- Maken/opnemen van liedjes, filmpjes;
- Offertes/facturen maken;
- Administratie.

Tijl Damen speelt ieder jaar op verschillende festivals. Soms zijn dat kleinschalige festivals, maar ook grotere theaterfestivals en muziekfestivals weten Tijl te vinden.
Een greep uit de festivals waar Tijl een kindervoorstelling speelde:
Breda Barst, KUNA kunstenfestival, Festival Onderstroom, Graauwrock for Specials, KION in de zon, Fabrique Magnifique, Cultureel Lint Weert.

De voorstellingen 'Alle Dagen Feest!', 'Maestro, Muziek' en 'Tijl Damen Speelt Met Publiek' zijn bij uitstek geschikt voor festivals. Deze voorstellingen zijn familievoorstellingen waar niet alleen kinderen, maar zeker ook de ouders met volle teugen van kunnen genieten!

Het uitgangspunt is altijd dat beide partijen ( zowel Tijl Damen als de boekende partij) alles in het werk zullen stellen om een voorstelling, als deze eenmaal is vastgelegd en bevestigd, door te laten gaan. In de coronaperiode was er vaak sprake van overmacht, waardoor een voorstelling tóch niet door kon gaan. Hierbij was er sprake van overmacht door externe factoren (maatregelen vanuit de overheid). In zo'n geval worden geen kosten in rekening gebracht.

Voor niet openbare evenementen/scholen/instellingen geldt: bij een niet verwijtbare en niet te voorziene overmachtsituatie is het mogelijk om de voorstelling zonder extra kosten in overleg te verzetten naar een ander moment, binnen een half jaar na de oorspronkelijke datum.

Openbare evenementen vormen een uitzondering. Voor hen geldt de volgende opzet:
- Annulering meer dan 4 weken voor speeldatum: geen kosten;
- Annulering 4 weken voor speeldatum: 25% van uitkoopsom wordt in rekening gebracht;
- Annulering 3 weken voor speeldatum: 50% van uitkoopsom wordt in rekening gebracht;
- Annulering 2 weken voor speeldatum: 75% van uitkoopsom wordt in rekening gebracht;
- Annulering 1 week voor speeldatum: 100% van uitkoopsom wordt in rekening gebracht;

In alle gevallen geldt: Laten we vooral in constructief overleg de beste en meest redelijke oplossing kiezen.