Kindervoorstelling Lentekriebels

Lentekriebels

introinhoudpraktischFoto en video

Tijl Damen doet niets liever dan zingen en vertellen over de lente, zijn favoriete seizoen! De voorstelling 'Lentekriebels' is dan ook een inspirerende, educatieve kindervoorstelling vol aanstekelijke liedjes, live muziek, grappige acts en veel interactie met het publiek. De bovenbouwvoorstelling draait om relaties, seksualiteit en diversiteit. De onderbouwvoorstelling draait om alle veranderingen in de natuur, het nieuwe leven in de lente. De voorstelling is erg flexibel en kan binnen of buiten worden gespeeld, per klas, leerjaar of de hele onderbouw/bovenbouw.

Neem contact op over deze voorstelling

(*) zijn velden die je in ieder geval moet invullen
Maak een keuze
Ongeldige invoer
Voer uw naam in
Ongeldige invoer
Voer uw emailadres op de juiste wijze in
Voer uw telefoonnummer in
Vul uw straat en huisnummer in
Vul uw woonplaats in
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Vink aan

Lees meer:    Lentekriebels onderbouw         Lentekriebels bovenbouw         Praktische informatie en contact

Lentekriebels onderbouw

Hoera! Het is lente! De natuur staat op springen en Tijl ook. Ook dit voorjaar trekt hij eropuit met een interactieve lentevoorstelling propvol aanstekelijke liedjes over lammetjes in de wei, knoppen aan de bomen, zaadjes zaaien, ontluikende bloemen en buiten spelen zonder jas aan.

Kindertheater Interactieve voorstelling Lentekriebels

Lente dat is 'Spring!'

Tijdens de voorstelling Lentekriebels is Tijl in constante dialoog met zijn publiek. Samen verkennen we het thema lente: Kennen de kinderen de namen van alle jonge dieren die in het voorjaar op de boerderij geboren worden? Wat heeft een zaadje eigenlijk nodig om er een plantje uit te laten groeien? Wie weet hoe de lente in het Engels wordt genoemd? Tijdens deze vrolijke, muzikale theatershow neemt Tijl Damen zijn publiek mee op reis door de natuur en draait alles om de veranderingen die buiten te zien, horen, ruiken en voelen zijn in het voorjaar. Maar er is meer: Wie kent alle onderdelen van zijn eigen lijf en kan ze aanwijzen? 'Verliefd zijn', wat is dat  eigenlijk en hoe voelt dat? Welke kleren heb je wel en niet nodig als het buiten warmer wordt?

Stel een vraag en/of vraag een vrijblijvende offerte aan

Lenteliedjes

In de loop der jaren schreef Tijl een heleboel liedjes over dit heerlijke jaargetijde. Veel van die liedjes vind je terug op deze website en worden jaarlijks op veel basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Nederland en Vlaanderen gebruikt om aan te leren. Extra leuk dus om als voorbereiding op of verwerking van de voorstelling aan de slag te gaan met een aantal van deze liedjes. Klik hier voor een overzicht van Tijls liedjes over de lente.

Tijl stemde de inhoud van elke show heel goed af op zijn publiek. Het was een groot succes! De kinderen hebben ontzettend genoten van zijn interactieve, swingende programma! Tijl kreeg alle kids aan het dansen. Een echte aanrader! Ook het contact vooraf met Tijl liep erg soepel. Alleen maar positief!
- BS Schengehof, Goes -

top↑
Lentekriebels bovenbouw

De lentevoorstelling voor de bovenbouw draait om identiteit, relaties, seksualiteit en het (veranderende) lichaam. Aan de hand van aanstekelijke liedjes, acts en veel interactie met het publiek komen deze thema's luchtig, ludiek, maar wel respectvol en 'to the point' aan de orde.
Er is ruim aandacht voor verschillen ( zowel m.b.t. het lichaam als [seksuele] identiteit), waarbij de insteek vooral is om aan te geven dát er legio verschillen zijn en dat alles even gewoon/normaal is.

Over de inhoud

Wat moet u zich daarbij voorstellen? Enkele voorbeelden:
- Taalverkenning rond lichaam en seksualiteit met ( om de spanning te breken en de ergste giechels te neutraliseren) het lekker-lachen-lied, waarbij iedereen even hard mag meelachen over woorden als 'piemel' of 'seks'. Vervolgens inventariseren we het vocabulair en bepalen we welke termen we zullen gebruiken om op een respectvolle manier over geslachtsdelen te praten.
- Met behulp van twee piepschuimen torso's (één man en één vrouw) én met hulp van het publiek bekijken we wat er allemaal aan het lichaam verandert in de puberteit: we plakken plukken haar, armen krijgen spierballen, ballonnen worden borsten, enz.
- Er is een inhaker op accordeon over inclusiviteit: niet iedereen komt uit een gezin met één vader en één moeder. Samen zingen we het refrein:
Dat maakt toch niet uit joh
Dus kom er maar bij
Elk mens is verschillend
Ook jij hoort erbij

- Een gedicht over Tijls verliefdheid op het meisje 'Lente'.
- Een uitermate meeklapbaar kampioenslied ( strekking: ieder mens is een winnaar, want voortgekomen uit een zaadcel die als eerste bij de eicel kwam [en daarmee 200 miljoen concurrenten versloeg]).

Doel

Insteek van het programma is om op een toegankelijke, niet-moraliserende wijze de biologie van de mens, diversiteit van het lichaam en relatievormen aan de orde te brengen, waarbij respectvol omgaan met elkaar en elkaars verschillen centraal staat.

Giechelen

Seksualiteit is met ongemak omgeven en soms is het lastig om als leerkracht de juiste toon/insteek te vinden om hier op een ontspannen manier met de klas over in gesprek te gaan. Het grote voordeel van een voorstelling is dat deze fungeert als een intermediair: het is een voor de kinderen 'veilige' vorm om over precaire thema's te praten en denken, zonder dat het over henzelf hoeft te gaan. Naar aanleiding van de voorstelling kan de leerkracht - desgewenst - zelf in de klas doorpraten over onderwerpen die aan zijn aangestipt in de voorstelling.

Stel een vraag en/of vraag een vrijblijvende offerte aan

top↑

Praktische informatie
 • Deze voorstelling is te boeken op locatie in heel Nederland en Vlaanderen, er worden géén reiskosten in rekening gebracht.
 • De voorstelling kan coronaproof worden gespeeld. Bekijk hier het coronaprotocol van Tijl Damen.
 • De voorstelling kan binnen en buiten worden gespeeld:
  • Geschikte binnenlocaties zijn bijvoorbeeld: hal, theaterzaal, gymzaal of speellokaal.
  • Buiten speelt Tijl uit zijn theaterbus op het schoolplein.
 • Tijl Damen beschikt zelf over alle benodigde apparatuur (licht en geluid).
 • Flexibel inzetbaar: Er kan een voorstelling per klas worden gespeeld, per leerjaar of voor de hele onder- of bovenbouw ineens.
 • Voorstelling beschikbaar in verschillende varianten: 2-4 jaar / 4-8 jaar / 9-12 jaar. Per voorstelling wordt de inhoud afgestemd op de samenstelling van het publiek.
 • De speelduur is eveneens flexibel. Bij een voorstelling per klas duurt de voorstelling ca. 30 minuten. Een voorstelling voor een grotere groep duurt ca. 45 minuten.

Neem contact op over deze voorstelling

(*) zijn velden die je in ieder geval moet invullen
Maak een keuze
Ongeldige invoer
Voer uw naam in
Ongeldige invoer
Voer uw emailadres op de juiste wijze in
Voer uw telefoonnummer in
Vul uw straat en huisnummer in
Vul uw woonplaats in
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Vink aan

top↑

Vragen?  telefoon    NLvlag 011 730 89 79     BEvlag 049 702 73 32     whatsapp00316 2016 09 09

 

Gelegenheid
 • School
 • Festival
 • Evenement
 • Kinderopvang
 • Theater
 • MINI-SHOW
Doelgroep
 • 2-4 jaar
 • 4-8 jaar
 • 8-12 jaar
 • 4-12 jaar
 • Kinderen met een verstandelijke beperking
 • Volwassenen met een verstandelijke beperking
Thema
 • Lente
 • Dieren
 • Gevoelens