Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Ga naar:
 
Over Tijl Damen:

Tijl Damen ( Oostburg, 1985) woont in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Sinds 2009 werkt hij als artiest en speelt hij zijn interactieve theatervoorstellingen in heel Nederland en Vlaanderen. De kinder- en familievoorstellingen die Tijl maakt hebben een aantal vaste ingrediënten: liedjes, muziek, humor en veel interactie met het publiek. Dynamische, afwisselende voorstellingen waarbij hij zijn publiek telkens op allerlei manieren actief betrekt.

top

Missie:

Tijdens het spelen van een voorstelling heeft Tijl maar één doel voor ogen: Samen Beleven! Een voorstelling is bij uitstek de geschikte vorm om even los te komen van jezelf en je omgeving. Tijdens het spelen zoekt hij steeds naar de juiste snaar om het publiek zo optimaal mogelijk te betrekken. Geen voorstelling is dan ook hetzelfde. Tijl past zijn programma en benadering telkens aan op de samenstelling en de sfeer van het publiek. Ook gaandeweg de voorstelling blijft hij bijsturen. Die constante aanpassing geeft een grote flexibiliteit: Tijl speelt net zo makkelijk voor peuters als voor groep 8 en staat met evenveel plezier voor een enkele klas als voor een school van 500 kinderen te spelen.

top

Speelplezier:

Speelplezier is met afstand de belangrijkste drijfveer voor Tijl Damen. De lol van het bedenken, creëren van liedjes, teksten, muziek, acts en verhalen en die lol kunnen delen met het publiek, geeft een unieke voldoening die voor Tijl inmiddels onmisbaar onderdeel van zijn bestaan is geworden. Essentieel daarin is ook dat Tijl nooit zijn 'riedeltje afdraait', maar elke voorstelling vol overgave speelt..

top

Tijl Damen speelt interactieve kindervoorstellingen op locatie Instrumenten als instrument:

Tijl speelt een heleboel uiteenlopende instrumenten. Snaarinstrumenten ( zoals gitaar, ukelele en mandoline), percussie ( drumstel, djembé, cajon), maar ook bijvoorbeeld accordeon, handpan en mondharmonica. Daarnaast maakt hij graag muziek met allerhande spullen: pannen, serviesgoed en zijn eigen lijf.
Alles wat hij kan heeft hij zichzelf aangeleerd. Dat betekent ook dat Tijl op geen enkel instrument een virtuoos is. Dat is ook niet zijn ambitie. Tijl gebruikt muziek om een sfeer neer te zetten, een lied te ondersteunen en het publiek in beweging te krijgen.

top

Autodidact:

Zijn voorstellingen en liedjes bedenkt en schrijft Tijl zelf. Net als de tekeningen die hij als illustrator maakt voor zijn eigen website en voorstellingen, maar ook voor diverse kinderboeken en tijdschriften. Het liefst doet Tijl helemaal alles zelf. Hij heeft dan ook geen muzieklessen gevolgd, maar zichzelf alle instrumenten aangeleerd. Zelfs de gordijnen van zijn theater heeft hij zelf genaaid.
Tijl is dus graag onafhankelijk en heeft zich om die reden niet aangesloten bij een boekingskantoor of artiestenbureau. Dat levert een hoop extra werk op - administratie, PR, website onderhouden, enz. - maar maakt wel heel flexibel en het contact altijd persoonlijk.

De sfeervolle kindertheatervoorstellingen van Tijl Damen

top

Achtergrond:

Tijl deed de mavo, volgde de opleiding SPW en stroomde vervolgens door naar de Pabo. Op zijn zestiende startte hij met gitaarspelen. Zodra hij drie akkoorden kon spelen begon hij liedjes te schrijven die hij gebruikte in zijn stages in de kinderopvang en het basisonderwijs. Na de Pabo (specialisatie muziek) werkte hij enkele jaren als parttime leerkracht. In 2009 startte hij met het schrijven en spelen van voorstellingen. Nadat hij afscheid had genomen als leerkracht gaf hij nog enkele jaren muzieklessen en begeleidde hij beginnende bandjes in West Zeeuws-Vlaanderen. Dat was op den duur niet meer te combineren met het reizen en spelen, dus sinds 2016 doet Tijl niets anders meer dan...spelen!

top

Groeien:

De eerste optredens (2009) speelde Tijl op tochterige marktpleinen voor een handjevol kinderen, met slechts een gitaarversterkertje en een kartonnen doos met schoolinstrumentjes. Inmiddels speelt Tijl Damen jaarlijks ruim 250 voorstellingen. Hij reist kriskras door Nederland en Vlaanderen met zijn eigen mobiele theater, volledig uitgerust met licht en geluid, gordijnen en coulissen. De omvang van zijn publiek is uitgedijd tot honderden kinderen per voorstelling. Al speelt hij met evenveel plezier voor een gezelschap van 50 kinderen.

top

Tijl Damen speelt allerlei instrumenten tijdens zijn kindervoorstellingen
Binnen en buiten:

Door de coronacrisis was Tijl gedwongen een creatieve oplossing te bedenken, zodat hij toch kon blijven spelen. Twee weken na ingang van de eerste lockdown bouwde hij zijn tourbus om tot openluchttheater. Daardoor kan hij zowel binnen als buiten volwaardigde voorstellingen spelen voor grote groepen.

top

Nu wordt het echt persoonlijk:
- Tijl Damen woont samen met Miranda. Samen hebben ze drie kinderen.
- Hij deed de opleiding Pabo aan de Hogeschool Zeeland en werkte eerst enkele jaren parttime als kleuterleerkracht.
- Tijl begon op zijn 16e met gitaarspelen en richtte enkele bandjes op ( Punk, Black Metal) ( De goede luisteraar heeft al ontdekt dat deze 'roots' zo af en toe nog de kop opsteken...).
- Ooit pasten alle materialen voor een voorstelling in één reiskoffer en ging Tijl met het openbaar vervoer naar zijn speellocaties. Toen volgde een Fiat Panda, een bestelautootje, een busje en ten slotte een bus. De belangrijkste reden voor aanschaf van een volgend voertuig: als de spullen niet meer passen... ( de opvolger van huidig vervoer nadert al met rasse schreden).
- Tijl heeft enkele malen meerdere landsgrenzen moeten oversteken voor een optreden. Eenmaal in Zuid-Frankrijk, nabij Lyon en eens op een school in Londen. Ook vanuit Denemarken is er al interesse getoond...
- Kleinste publiek ooit: 1 baby ( op een kdv)
- Grootste publiek ooit (1): 20.000 mensen tijdens een grote landelijke demonstratie van onderwijspersoneel tegen bezuinigingen op het Passend Onderwijs in Nieuwegein. Tijl had een protestlied geschreven en het refrein werd door al die mensen meegezongen. Wat een kick!
- Grootste publiek ooit (2): 30.000 kinderen keken op vrijdag 3 december 2021 via het digibord naar de 'Grootste Live Online Sinterklaasshow' die Tijl, in samenwerking met Kindertheater.nl, in allerijl had opgetuigd toen door corona alle voorstellingen (weer!) waren afgelast. In slechts enkele dagen lukte het om dit alternatief op poten te zetten. Tijl streamde de show live vanuit zijn eigen huiskamer. Hij deed alle techniek zelf met inderhaast aangeschafte apparatuur om op goede kwaliteit te kunnen livestreamen. Dat was flink zweten geblazen...

top

Singer songwriter:

Behalve kindertheatermaker is Tijl ook actief als singer songwriter voor volwassenen. Dit doet hij onder de naam 'Tyl'. Tyl schrijft en speelt tekstuele, nederlandstalige nummers met vaak een donker randje. Benieuwd?
Kijk en luister vooral eens op zijn website: https://www.tylspeelt.nl

top

Tijl Damen speelt onder meer op theaterfestivals