Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl speelt klTijl zingt grRecensies

Tijl Damen en de Happy Band: 'Feest!'

Tijdens Graauwrock for Specials, het inclusieve festival voor mensen met en zonder beperking, dat ieder jaar plaatsvindt op de dag voor grote broer ‘Graauwrock’, staan theatermaker Tijl Damen en de Happy Band dit jaar samen op het podium met een speciaal voor deze dag gemaakte voorstelling. Het thema is, hoe kan het ook anders: ‘Feest!’.

Het idee voor deze samenwerking ontstond tijdens de editie van 2023. Door logistieke problemen was de Happy Band, een muziekgroep uit Terneuzen, bestaande uit muzikanten met een beperking, niet op tijd om hun hele set te spelen. Een grote teleurstelling voor de muzikanten, die al wekenlang uitkijken naar een optreden. Tijl Damen, tevens ambassadeur van het festival, bood aan de Happy Band mee te laten spelen tijdens zijn optreden. Dat beviel beiden zo goed dat ze besloten een samenwerking aan te gaan.

Tijl schreef, in overleg met dirigente Marleen Scheele, een reeks liedjes in het thema ‘Feest’, waarbij de actieve en gelijkwaardige deelname van de muzikanten van de Happy Band centraal staat. Bij ieder lied is er een muzikale rol voor hen weggelegd. In de afgelopen maanden werd er dan ook regelmatig samen gerepeteerd in de vaste oefenruimte van de Happy Band bij Toonbeeld in Terneuzen.

Tijl: ‘Elke repetitie is een feestje. De muzikanten van de Happy Band hebben er altijd zin in. En ik ook.’ Zo’n repetitie is een vrolijke chaos. Bij elk lied moeten er instrumenten rondgedeeld worden. De handvol vrijwilligers die de Happy Band begeleidt is dan ook onontbeerlijk om alles in goede banen te leiden en te zorgen dat alle muzikanten op tijd voorzien zijn van hun instrument en weten wat er van ze verwacht wordt. ‘Voor mij is dit een geweldig leuke uitdaging’, zegt Tijl: ‘De voorstelling moet voldoende vaart hebben, zodat het publiek geboeid blijft, maar de muzikanten mogen niet overvraagd worden.’ Voor de uitvoering is dan ook een uitgekiend plan bedacht, met per muzikant een tas vol op kleur gelabelde instrumenten, zodat ze per lied weten wat ze nodig hebben. Tijl: ‘Als ambassadeur vind ik dit ultiem: Graauwrock for Specials is een festival dat gaat over verbinding, over uitgaan van mogelijkheden en samen plezier maken. Alleen al de lol tijdens de repetities en de gezamenlijke voorpret maken dat ik dit als een geslaagd project beschouw. We zijn ons dan ook al aan het beraden op een vervolg.’

 

Info:

Graauwrock for Specials vindt plaats op woensdag 8 mei tussen 12:30 uur en 19:30 uur op de voetbalvelden in Graauw. Verdeeld over twee podia is er een programma met lokale en landelijke artiesten en bands. Tickets, informatie en het volledige programma zijn te vinden op: https://www.graauwrock.nl/forspecials/